Yavru Köpeklerde İshal
14 Haziran 2023Yavru Köpeklerde İshal
Yavru köpeklerde sindirim sistemi sorunları oldukça sık karşılaşılan problemler arasındadır. Köpek sahipleri için diyare (ishal) kaygı verici bir durumdur. Çünkü çok sayıda ishal nedeni vardır. Basit bir hazımsızlıktan, ölümcül enfeksiyonlara kadar değişen geniş bir aralıkta seyreden faktörlerin hayvan sahiplerini endişelendirmesi doğaldır. İnternette yavru köpeklerde görülen ishal üzerine araştırma yapan bir kişi korkutucu sonuçlar ile karşılaşabilmektedir. İshal birçok hastalıkta görülen bir semptomdur. Bu sebeple durumun net olarak ortaya koyulabilmesi için bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.
Yavru köpekler neden ishal olur? Yavru köpek ishal olduğunda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Gelin birlikte cevaplayalım.
Yavru köpekler ishal ve kusma gibi gastrointestinal problemlere yetişkinlere göre daha eğilimlidir. İshalin fiziksel özellikleri, ishale neden olan duruma göre değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda dışkı sadece yumuşaktır, bazı durumlarda ise dışkı yumuşaklığın ötesinde su gibidir. Dışarıdan bakıldığında dışkıda renk değişikliği, mukus ya da kan gibi bileşenler görülüyor olabilir. Çoğunlukla dışkının kokusu da değişmektedir.
Yavru köpeklerde ishalin besleme ile ilişkili başlıca nedenleri aşağıdaki verilmiştir.
- Beslenme düzeninde değişim (ani diyet değişikliği, mama bileşiminin değişmesi gibi)
- Hijyenik olmayan koşullar (mama ve su kaplarının temizlenmemesi, kulübenin temizlenmemesi)
- Mamanın uygun koşullarda saklanmaması (ambalajın ağzının açık bırakılması, yüksek sıcaklıkta ve nemli ortamda saklama gibi)
- Son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş, acılaşmış mama kullanılması (açık satılan mamamlar kesinlikle kullanılmamalıdır.)
- Besin maddelerine karşı hassasiyet, aşırı duyarlılık ya da intolerans
- Rutin diyet dışında yiyecek servisi
- Sofra artıkları ile besleme
- Çöp karıştırma/yeme
Yukarıda bahsedilen maddeler besleme hataları ile ilişkili ishaller çoğunlukla ölümcül seyretmez ve köpek sahibinin dikkatli davranması sayesinde rahatlıkla önlenebilir. Bu tip olguların çoğu yapılan hatanın düzeltilmesi sonucunda kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak şiddetli ve uzun süreli ishallerde mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Yavru köpeklerde besleme hataları dışında da ishal olguları görülmektedir. Besleme hataları dışındaki nedenlere bağlı olarak meydana gelen ishaller genellikle daha şiddetli seyretmekte ve ölümcül olabilmektedir. Yavru köpek ishallerinin diğer yaygın nedenleri aşağıda verilmiştir.
- Bakteriyel enfeksiyonlar (Salmonella, Clostiridium, E. coli gibi)
- Viral enfeksiyonlar (parvoviral enterit, distemper, infeksiyöz viral hepatit gibi)
- Parazitler (Koksidia, Giardia, Askaritler gibi)
- Toksinler/toksikasyon (zehirlenme)
- Diğer hastalıklar (karaciğer hastalıkları, pankreatit gibi)
Bunların dışında anksiyete ve aşırı stres durumlarında da ishal görülebilmektedir.
Yavru köpekler bağışıklık sistemleri tam kapasite ile işlev gösterecek şekilde dünyaya gelmezler. Bağışıklık fonksiyonları zaman içerisinde gelişmektedir. Bu sebeple yavru köpeğinizin aşı takvimi tamamlanmadan önce medikal geçmişi bilinmeyen köpekler ile yakın temas kurmasını engellemeniz hastalık bulaşma riskini azaltmak bakımından oldukça önemlidir.
Yavru Köpek İshallerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Şiddetli ve uzun süreli ishal durumunda yavru köpekler hızla dehidre (vücudun susuz kalması) olabilmektedir. İshalle birlikte kusma da var ise dehidrasyon çok daha çabuk şekillenmektedir. Kusma ve ishal ile su yanında mineraller de vücuttan atılmaktadır. Şiddetli su ve mineral kaybı ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple yavrular su içmeye teşvik edilmeli ve su tükettiğinden emin olunmalıdır. Yavrular su içmiyor ise vakit kaybedilmeden veteriner hekime başvurulmalıdır.
Veteriner hekim ziyareti gerektiren diğer durumlar ise dışkıda kan, mukus veya parazit görülmesi, aşırı kötü kokulu dışkı, şiddetli gaz, çamurumsu ve siyah dışkı vb. şeklinde sıralanabilir.
İshalin yanında kusma, ateş, diş etlerinde solgunluk, halsizlik, ağrı gibi bulgular varsa ya da yavru köpeğinizin yabancı cisim yuttuğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.
Yavru köpeklerin beslenmesinde fiziksel ve bilişsel gelişimi desteklemek için özel olarak üretilmiş yeterli ve dengeli diyetler kullanılmalıdır. Yavru köpek diyetlerindeki protein, vitamin, mineral, esansiyel yağ asitleri, lif gibi bileşenlerin oranı ergin köpek diyetlerine göre farklılık göstermektedir. Ek olarak yavru köpek diyetlerinde bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı katkı maddeleri de bulunmaktadır.
https://www.mamamax.com.tr/kuru-kopek-mamasi
MAKÜ, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı