sadsad x
asdasd

Gebe Köpeklerin Beslenmesi

02 Temmuz 2024
Gebe Köpeklerin Beslenmesi

Gebe Köpeklerin Beslenmesi

 

Her canlı gibi köpekler de gebelik sürecinde pek çok fizyolojik değişikliğe maruz kalır. Bu dönemde Köpek bakımında dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır. Özellikle beslenme düzeninde yaşanacak değişimler hem anne hem yavrular için büyük önem arz etmektedir. Peki, gebe köpeklerin beslenmesinde nelere dikkat edilmelidir? Mama değişikliği yapılmalı mıdır? Gelin birlikte inceleyelim.

 

Gebe Köpeklerde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

 

Gebelik döneminin ilk evresindeki köpeklerde iştah kaybı ya da tam tersine aşırı iştahlı görülebilmektedir. Bu İki durumunda ilerleyen evreler için sıkıntı oluşturabileceği unutulmamalıdır. İştah kaybı sonucunda mama tüketiminin azalması veya durması sonucunda özellikle gebeliğin son döneminde anne ve yavrularının beslenmesinde yetersizlikler/dengesizlikler meydana gelebilmektedir. Bunun sonucunda anne ve yavrularda bazı metabolik bozukluklar şekillenebilmektedir. Annenin yetersiz beslenmesinin yavrularının da yetersiz beslenmesi anlamına geldiği unutulmamalıdır. Yetersiz ve/veya dengesiz beslenen annenin yavrularının yaşama gücü düşük olmaktadır. Bu sebeple iştahsızlık görüldüğünde mama tüketimini teşvik etmek adına gerekli değişiklikler yapılmalı ve annenin uygun miktarda mama tüketimi sağlanmalıdır.

 

Mama tüketimini arttırmak adına uygulanacak değişiklikler çok keskin yapılmamalıdır. Gebe köpeğin zorlu bir fizyolojik süreçten geçtiği göz önünde bulundurulmalı ve ilave stres yaratmadan yumuşak dokunuşlar ile mama tüketimi teşvik edilmelidir. Mama değişimi yapılacaksa bu süreç alıştırma dönemi uygulanarak gerçekleştirilmelidir. Mama değişimi hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz. (Köpeklerde Mama Değişimi) Bu dönemde yapılabilecek değişikliklere örnek olarak; enerji ve besin madde düzeyleri daha yüksek bir mamaya geçiş yapmak, diyete yaş mama ilavesi veya porsiyon sayısının arttırılması gösterilebilir.

 

Gebe Köpeklerin Beslenme Gereksinimleri

 

Gebelik ilerledikçe anne köpeğin enerji ve besin maddeleri ihtiyacı da artmaktadır. Gebeliğin başlangıcında normal beslenme düzeni yavru köpeklerin gelişimini desteklemek için genellikle yeterli olmaktadır. Ancak özellikle gebeliğin son döneminde beslenme gereksinimleri ortalama %10-20 oranında artış göstermektedir. Enerji ve besin madde gereksinimlerinin artış düzeyi; ırk özellikleri ve yavru sayısı gibi etmenlere bağlı olarak değişebilmektedir.

 

Sağlıklı bir doğum süreci geçirmek için annenin çok fazla kilo alması da istenmeyen bir durumdur. Bu bağlamda günlük hafif egzersiz ve yürüyüş gibi günlük aktivitelerin devamlılığı sağlanmalıdır. Gebelik sürecinde aşırı mama tüketimine bağlı fazla kilo artışı önlenmelidir. Anne ve yavrularının metabolik fonksiyonlarını desteklemek için yüksek kaliteli ve kolay sindirilebilen hammaddeler kullanılarak özel olarak hazırlanan diyetler tercih edilebilir. Özellikle gebeliğin son dönemi ile doğum sonrası emzirme döneminde artan beslenme gereksinimlerini karşılamak ve yavruların kuru mamaya geçişini kolaylaştırmak için özel olarak üretilen mother&baby mamaları tercih edilebilir. (Mother & Baby Köpek Maması)

 

Gebe Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

 

Gebelik sürecinde anne köpeği doğru beslemek hem onun hem de yavruların sağlığı için çok önemlidir. Besleme yaklaşımı gebe köpeklerin yaşı, ırkı, ağırlığı ve genel sağlığı durumu gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilse de gebelik sürecinde beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar vardır;

 

- Besin madde gereksinimlerinin özellikle gebeliğin son döneminde artacağı unutulmamalıdır.
- Doğum sonrası yavru sayısına da bağlı olarak mama tüketimi 3 kata kadar artış gösterebilir.
- Anne ve yavruların enerji ve besin madde ihtiyaçlarını karşılarken aşırı besleme yapılarak istenmeyen kilo artışına neden olunmamalıdır. Bu sebeple mama ambalajlarının arkasında yer alan besleme tablolarına uygun olarak porsiyonlama yapılmalıdır.
- Hazır diyetler kullanılmıyorsa formülasyon ve porsiyonlama için besleme uzmanı bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.
- Gebelik döneminde fazla kilo artışı ve yağlanma doğum problemlerine neden olabilmektedir.
- Yüksek enerjili diyetlerin diğer besin madde içeriklerinin de enerjiye göre ayarlandığından emin olunmalıdır. Aksi durumlarda diğer besin maddelerinin yetersizliğine neden olunabileceği göz önüne alınmalıdır.
- Diyette kullanılan protein kaynaklarının esansiyel amino asit profilinin yeterli ve dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında protein kaynaklarının sindirilebilirliği de yüksek olmalıdır.
- Diyetin yalnızca gebe köpeğin beslenme gereksinimlerini karşılaması yetmez; aynı zamanda yavruların sağlıklı gelişimi için esansiyel olan amino asitler, omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve mineraller gibi bileşenler bakımından da yeterli olduğundan emin olunmalıdır.
- Diyet içeriğinde yavruların sinirsel gelişimi ve bağışıklık sistemini destekleyen biyoaktif bileşenlerin bulunması istenen bir durumdur.

 

Doç. Dr. Eren KUTER

MAKÜ, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.