sadsad x
asdasd

Ameliyat Sonrası Köpek Bakımı

23 Temmuz 2024
Ameliyat Sonrası Köpek Bakımı

Ameliyat Sonrası Köpek Bakımı


Bazı durumlarda köpeklere cerrahi işlem yapılması gerekebilir. Cerrahi işlemin türüne göre değişiklik göstermekle beraber köpek sağlığı için genellikle olumlu bir sonuç doğuran ameliyatlar; ameliyat sonrasındaki yara ve dikişlerin olduğu dönemde köpekler açısından olumsuz geçebilmektedir. Hem köpek hem bakım veren kişi için oldukça hassas ve dikkatli olunması gereken ameliyat sonrası dönemde nelere dikkat edilmelidir? Köpek nasıl beslenmelidir? Gelin birlikte cevap arayalım.


Cerrahi İşlem Sonrası Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpekler oldukça hassas canlılardır. Ameliyat gibi ciddi bir durum sonrasında fiziksel olarak bitkin düşmenin yanı sıra psikolojik olarak da olumsuz etkilenebilirler. Ameliyat sonrası stres olağan bir durumdur. Köpek günlük aktivitelerinin birçoğundan mahrum kalır. Bu aşamada en önemli nokta köpeğin düzgün bir şekilde dinlenmesini sağlamaktır. Köpeğin kontrollerinin aksatılmadan yaptırılması gerekmektedir. Acil bir durum olmadıkça kontrol dışında veteriner hekime sürekli götürmek psikolojik anlamda zorlanmaya neden olabilmektedir. Ayrıca ameliyat sonrası süreçte bir köpeği süreli hareket ettirmek de doğru olmayacaktır. İyileşme sürecinde ilaç kullanımı ve ilacın yan etkileri varsa bunların izlenmesi iyileşme süreci açısından oldukça önemlidir.


Köpeğin ameliyat sonrası aşamada temizlik çok hassas bir konudur. Ameliyat bölgesinin dış etkilerden korunması için tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirlerden biri de yakalık kullanımıdır. Köpeğinizin ameliyat/dikiş bölgesini yalamasını engellemek için yakalık kullanımı gerekebilmektedir. Şüphesiz ki evcil dostunuz yara bölgesinde kaşıntı/hassasiyet hissettiği için o bölgeyi yalamak veya kaşımak istemektedir. Bu isteğin çok şiddetli olması durumunda veteriner hekimin önerileri doğrultusunda kaşıntı önleyici krem kullanılabilir. Ek olarak köpeğinizin yara bölgesini yalamak/kaşımak istediğini gördüğünüzde onu meşgul edecek ve dikkatini dağıtacak aktiviteler (oyun oynamak gibi) yapabilirsiniz.


Ameliyat sürecinin getirdiği metabolik yük dinlenme ve iyileşme döneminde başta sindirim sistemi olmak üzere birçok doku ve organ üzerinde etki yaratabilmektedir. Bu dönemde iyileşmenin desteklenebilmesi için beslenme düzeninde değişikliklere gidilebilir.


Köpeklerde Ameliyat Sonrası Beslenme Düzeni
Ameliyat sonrasında iyileşme aşamasının en önemli parçalarından biri de beslenmedir. Doğru bir beslenme köpeğin metabolizması üzerindeki yükü azaltarak iyileşme sürecini hızlandırır. Beslenme düzenini bozulması ya da mama tüketilmemesi durumunda ise çeşitli komplikasyonlar gelişebilmekte ve çok daha zorlu bir sürece girilebilmektedir.


Cerrahi bir işlem sonrası köpeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken temel noktalar:


- Genel olarak ameliyat sonrasındaki bir iki gün iştahsızlık normal kabul edilen bir durumdur. Uzun sürmesi halinde ise veteriner hekime başvurulmalıdır. Köpeğiniz mama tüketmek istemiyor olabilir böyle bir durumda mama tüketimi zorla yaptırılmamalı ancak mama yemesini teşvik etmek için çeşitli önlemler alınmalıdır.


- Mamanın et suyu benzeri bir sıvı ile hafif yumuşatılması veya yaş mama kullanımı gibi yöntemler iştahın arttırılması için en sık başvurulan uygulamalardır.


- Enerji ve besin maddelerinin yeterli alımının sağlanması için bu öğeler bakımından zenginleştirilmiş mamalar tercih edilebilir.


- Günlük mama miktarının porsiyonlara bölünerek servis edilmesi de mama tüketimini arttırabilmektedir. Öğün sayısı iki ana bir ara öğün olacak şekilde üç veya duruma göre daha fazla sayıya çıkartılabilir.


- İştahsızlığın ameliyat sonrası ilaç kullanımının bir yan etkisi olabileceği ya da psikolojik bir hasardan kaynaklanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle psikolojik bir problem varsa köpeğiniz ile daha yakın bir iletişim kurmanız gerekebilir.


- Su tüketimine de özen gösterilmelidir. Köpeğinizin önünde temiz ve taze su sürekli olarak bulunmalıdır. Ameliyat özellikle sıcak yaz günlerinde yapıldıysa ve veteriner hekiminiz kısıtlama yapmadıysa hafif serin bir su servis edilmelidir.


- Mama ve su tüketimi sağlanamadıysa vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Köpeğin beslenme gereksinimlerinin karşılanabilmesi, sıvı kaybının önlenmesi ve metabolizmasının desteklenmesi için gerekli durumlarda mide içi (tüp) veya damar içi (serum) besleme yapılabilir.


- Mama tüketimini teşvik etmek için ev yapımı aşırı yağlı, baharatlı, tuzlu, sarımsak ve soğan gibi bileşenleri içeren yiyecekler servis edilmemelidir.

 

 

Doç. Dr. Eren KUTER

MAKÜ, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.